Wanneer ik Rwanda noem als bijzondere mooie vakantiebestemming, krijg ik altijd vragende blikken. De meeste mensen denken bij Rwanda aan de tragedie van de genocide in 1994. Rwanda is een krachtig land en is in de afgelopen twintig jaar opgebouwd en uitgegroeid tot een unieke vakantiebestemming. Dat ontdekte ik toen ik er in november 2021 was. Rwanda mag eigenlijk op geen enkel wensenlijst van favoriete vakantiebestemmingen ontbreken.

Klik op de foto om te vergroten.

Gorilla’s en de Big Five
Staat oog in oog staan met berggorilla’s op uw wensenlijst? De kans om ze in Rwanda te spotten is groot. Tenminste als u er een stevige wandeling door ongerept regenwoud in het National Vulconoes Park voor overhebt. Samen met een ranger speurt u naar gorilla-families. Gorrila’s spotten en tijd met ze doorbrengen is heel bijzonder. Observeer de spelende en ruziemakende jongen en zorgzame vrouwtjes die allemaal in de buurt van de zilverrug, de baas van de groep, ontspannen. De ranger zorgt ervoor dat er altijd een afstand van zeven meter is tussen u en de berggorilla’s. Voor uw eigen veiligheid en voor de veiligheid van de dieren. Vanwege een DNA-match van 98 % met deze primaten kunnen mensen ziekten aan ze overdragen. Vooraf krijg je dan ook veiligheidsinstructies van de gorilladokter. Omdat je vaak door onbegaanbaar dichte bossen wandelt is hulp van een drager geen overbodige luxe. Dragers, ook wel porters genoemd, nemen je bagage over en bieden een helpende hand bij het klimmen of klauteren. In ruil daarvoor vragen ze een bijdrage waarmee zij hun lokale gemeenschap kunnen onderhouden.

En heel bijzonder national park is het Akagera National park. Een savannagebied met meren, graslanden, heuvels en groene vlaktes wisselen elkaar af. Ondanks dat het oppervlakte niet te vergelijken is met andere grote nationale parken in Afrika kun je er Big Five (buffel, neushoorn, leeuw, olifant en luipaard) spotten. Nijlpaarden, zebra’s, giraffen en verschillende soorten herten leven hier ook volop. U zult ogen en oren tekort komen.

Klik op de foto om te vergroten.

Diversiteit aan landschappen
Wanneer u tijdens een landing op de luchthaven van Kigali naar buiten kijkt begrijpt u waarom Rwanda ook het land van duizend heuvels wordt genoemd. ‘Don’t forget the lakes,’ voegde een vriendelijke Rwandese die naast mij in het vliegtuig zat hier trots aan toe.

De hoofdstad Kigali is een moderne en schone stad. Bewoners houden samen de straten schoon waardoor er geen papier of vuil op straat te vinden is.
Onderweg tijdens het rondreizen door Rwanda keek ik mijn ogen uit: regenwouden, theevelden, mooie vergezichten vanaf Lake Kivu, rijstvelden tussen de groene heuvels, levendige dorpjes en plaatsjes, maisplanten en bananenbomen. Ik hoorde mezelf regelmatig ‘wauw…’ en ‘ o, mooi!’ zeggen. Ik moest echt mijn best doen om niet steeds mijn camara te pakken maar gewoon alles met mijn blote oog waar te nemen en voor altijd in mijn gedachten te prenten. Vooral die ene ochtend toen wij om half 6 vertrokken voor een wandeling in het Nyugwe National Park. Ons doel: chimpansees spotten. De mist hing tussen de theevelden en dat gaf een sprookjesachtige sfeer. Een ander beeld dat in mijn geheugen gegrift staat zijn de vijf vulkanen die aan de horizon verschijnen wanneer je naar Vulcanoes National Park reist.

Gastvrije en vriendelijke inwoners
De vriendelijk-, gastvrij- en zorgzaamheid van de inwoners raakte mij het allermeest van deze reis. Ondanks het afschuwelijke verleden zetten zij zicht gezamenlijk in voor een vreedzaam leven en voor een mooi schoon land met behulp van de regering. Overal waar ik kwam overheerste vriendelijkheid. Vriendelijke theeplukkers, kinderen die zwaaien en vrolijk teruglachen. Wat een hartelijke en warm volk! Rwanda is een mooi land met prachtige mensen.

Klik op de foto om te vergroten.

Fijnste accommodaties
Maximaal genieten van Rwanda? Dan zult u af en toe vroeg op pad moeten. Voor een trekking bijvoorbeeld, of voor een gamedrive. Een goede nachtrust in een mooie accommodatie met comfortabele bedden is dan geen overbodige luxe.

Rwanda biedt een ruime keuze, van kleinschalige boutique hotels tot eco-lodges. Voor een ‘wauw- effect’ verblijft u op Cleo Kivu Lodge met uitzicht over Kivu meer. Of geniet van de regenwouden, theevelden en luxe tijdens een paar nachten verblijf op One&Only Nyungwe resort aan de rand van Nyungwe National Park. Voor een bezoek aan de gorilla’s is er een ruime keuze aan eco-hotels zoals Five Vulcanoes en Sabyinyo Silverback Lodge met mooie uitzichten op het Vulcano National Park.

Mijn bijzondere ervaring is Ruzizi Tentend Camp in Akagera National Park aan de oever van het Ihema meer. Hier viel ik in slaap met op de achtergrond het geluid van krekels en grommende nijlpaarden. Het was hier fijn wakker worden met prachtig en vrolijk vogelgezang.

Klik op de foto om te vergroten. 

Duurzame bestemming
Voor mijn reis had ik al gehoord dat Rwanda één van de schoonste landen van Afrika te zijn. De Rwandese regering voert al meerdere jaren een beleid voor duurzame ontwikkeling: zo is verbod op plastic tassen in 2008 ingevoerd en investeren zij in behoud van biodiversiteit, bescherming van berggorilla’s en ontwikkeling van eco-toerisme. Gemeenschappen worden aangemoedigd om agrobosbouw en herbebossing te beoefenen.

Tien procent van de inkomsten uit vergunningen van gorillatracks gaat rechtstreeks naar lokale gemeenschappen om infrastructuur zoals scholen en wegen aan te leggen. Nog eens vijf procent wordt opzij gezet om de lokale bevolking te compenseren voor de gewassen die dieren in het wild beschadigen.

Umugunda, vrij vertaalt ‘samenkomen voor een gemeenschappelijk doel’, is een maandelijkse actie bedoeld om de straten schoon te maken. Het initiatief vindt elke laatste zaterdag van de maand plaats en brengt bewoners samen in een opruimactie die bestaat uit het schoonmaken van de straten, het ontstoppen van rioleringen en het opruimen van struiken. Zelfs de president doet mee aan deze actie.

Een bestemming om terug te keren
Rwanda is gezegend met een buitengewone biodiversiteit en met ongelooflijke dieren in het wild die door de vulkanen, het bergachtige regenwoud en de uitgestrekte vlaktes leven. Ik kan u verzekeren dat het een van ’s werelds mooiste avontuur- en ecotoeristische bestemmingen is!

Het is een paradijs voor natuurliefhebbers, met name voor vogelliefhebbers. Rwanda telt namelijk 670 geregistreerde vogelsoorten. Het land biedt voor de reizigers goede faciliteiten, lekker eten, heerlijke koffie en een rijke culturele erfgoed. Kortom Rwanda biedt veel ingrediënten voor een onvergetelijke rondreis.

Denkt u erover om naar Rwanda te gaan? Bezoek dan zeker de Womens bakery, ga thee plukken met locals, fiets een een stuk van de Congo Nile trail en bezoek Dian Fossey Research Camp. Deze bevindt zich op een hoogte van ongeveer 3000 in het Vulcano National park. Maar waar u ook voor kiest, het zal altijd onvergetelijk zijn. Want één ding weet ik zeker: Rwanda is de meest bijzondere bestemming die ik ooit heb bezocht.

Neem contact op voor een reisvoorstel op maat.

Alle foto’s op deze pagina zijn persoonlijk en onbewerkt.