Jaren heb ik gereisd. Uit nieuwsgierigheid, voor mijn plezier en om de rust en ontspanning te zoeken in de natuur. Maar ook om andere culturen te ontdekken én om kennis op te doen als reisadviseur. Nooit gedacht dat één reis allesbepalend voor mij zou zijn. Die reis zette alles op zijn kop. Waarom wilde ik eigenlijk reizen, wat betekent reizen werkelijk voor mij en waarom doe ik het zo graag? Wat is mijn drijfveer om anderen de wereld te laten zien?

Natuur verbindt
Het antwoord werd mij op die bijzondere reis meer dan duidelijk. Ik wil met reizen het verschil kunnen maken. Ik ontdekte dat reizen voor mij een middel is om anderen te helpen en om te inspireren. Zodat we met zijn allen beter voor de natuur gaan zorgen en de wereld mooier maken. Mooier voor mens, plant en dier. Want natuur, zo werd ik mij nog bewuster van tijdens die reis, is wat ons met elkaar verbindt.  

Klik op de foto om te vergroten. 

Fascinerende natuurschoonheid
Welke reis het was? Het was een studiereis naar Zuid-Afrika op uitnodiging van Isibindi Lodges. Dat was in mei 2019. Met een select gezelschap reisprofessionals ontdek ik de regio Kwazulu Natal, ‘het koninkrijk van de Zulu’s’. Kwazulu Natal is een regio met 200 km kustlijn een heeft een schat aan schoonheid, geschiedenis en verscheidenheid van stammen. Ik bezoek St. Lucia en spot nijlpaarden. Onderweg naar de verborgen parel Cape Vidal met goudgele strand spot ik giraffen en zebra’s en tussen het hoge gras staat een Kudu-stier te grazen. Tijdens game-drives spot ik nog meer diersoorten, van antilopensoorten tot wrattenzwijnen, olifanten en buffels. Ik zie de meest wonderschone en spectaculaire zonsondergangen en raak niet uitgekeken op de prachtige panorama’s en weidse uitzichten die deze reis biedt. Want naast de wildernis geniet ik volop van de azuurblauwe oevers, witte stranden, zoetwatermeren, moerassen en meer dan 25.000 jaar oude duinen in het beschermde werelderfgoed iSimangaliso Wetland Park.

Duurzame initiatieven
Naast al het natuurschoon maak ik ook kennis met allerlei duurzame initiatieven van Isibindi Lodges. Eén daarvan is de samenwerking van Rhino Ridge Safari lodge met de lokale Mpembeni-gemeenschap en de beheerder van het Hhluhluwe natuurpark. Zij creëren onder andere werkgelegenheid en genereren inkomsten voor natuurbehoud, en zetten zich in voor empowerment van de lokalen.

Ik logeer ook bij Thonga Beach Lodge, een lodge die samen met Isibindi Foundation de lokale gemeenschap steunt met werkgelegenheid en educatie. Samen met de bevolking zorgen ze voor natuurbehoud en beschermen ze de broedplaats van Karetschildpadden. Jaarlijks komen tussen november en maart gasten van over de hele wereld om deze dieren te bewonderen. Van de opbrengsten profiteert ook de lokale bevolking.

Op Kosi Forest Lodge werken de eigenaren nauw samen met de lokale Mnyayisa-gemeenschap. Samen hebben zij de Vulindlela-moestuin opgericht. De moestuin voorziet de gemeenschap van verse producten en de lodge koopt producten uit de moestuin. Samen organiseren ze ook maandelijkse opruimdagen om het zwerfvuil in het Kosi Lake System op te ruimen.

Klik op de foto om te vergroten.

Ecologisch, kleinschalig, go local en teruggeven aan de natuur
Tijdens mijn reis ontdekte is dat Isibindi Lodges alles biedt wat ik in reizen terug wil zien. Midden in de ongerept natuur is luxe en eco-toerisme heel goed mogelijk. Alle lodges zijn kleinschalig, natuur blijft ongestoord en de lodges zijn betrokken bij gemeenschapsontwikkelingen en ondersteunen duurzame projecten voor onderwijs, werkgelegenheid en gezondheid. Er wordt geïnvesteerd in duurzame energie, micro-ondernemingen en duurzaam voedsel.

Reizen die verrijken, verbinden en inspireren
Terug in Nederland keek ik terug op een mooie en bijzondere reis. Ik voelde iets ontkiemen. Nog nooit eerder heb ik zo bewust genoten van en mij verbonden gevoeld met de omgeving. Alles in mij riep dat ik hier iets mee moest gaan doen. Langzaam ontstond het idee voor Green Steps Travel, een eigen reisorganisatie met reizen die impact bieden. Reizen die verrijken, verbinden en inspireren. Dat is mijn missie.
Graag organiseer ik voor u een onvergetelijke vakantie met betekenisvolle impact.

Ontdek alles over Isibindi Lodges in Zuid-Afrika tijdens deze 11-daagse reis.

Alle foto’s op deze pagina zijn persoonlijk en onbewerkt.