‘Vliegen naar je vakantiebestemming, dat is toch hartstikke slecht voor het milieu?’. Deze reactie krijg ik regelmatig wanneer ik vertel dat ik duurzame reizen met betekenisvolle impact organiseer. Graag vertel ik dan vol vuur dat mijn liefde voor reizen verder gaat dan vakantievieren. Ik hou van de natuur, geniet van savannes, bergen, wildlife, zeeën en oceanen. En ik hou van de lokale economie en de locals.

Duurzaam reizen betekent bewuster reizen. Reizen met de wetenschap dat uw reis bijdraagt aan natuurbehoud en -bescherming. Dat uw reis een positieve impact heeft op de lokale bevolking. Omdat u geen ‘made in een ander land dan hier’ souvenir koopt, maar iets dat daar geproduceerd en gemaakt wordt mee naar huis neemt. Omdat u niet in een hotelketen verblijft, maar kiest voor een lokaal gerunde lodge of B&B.

Zo creëert verantwoord reizen banen voor lokale gemeenschappen. De bewoners kunnen mede dankzij duurzaam georganiseerde reizen voor zichzelf een bestaan opbouwen. Educatie zorgt voor bewustwording, bijvoorbeeld over het belang van bossen en wildlife binnen het ecosysteem. Daarnaast voorkomt educatie illegale praktijken zoals houtkap en handel.

Door op een duurzame en verantwoorde manier te reizen kunt u iets teruggeven aan de natuur en de lokale economie. Zo wordt reizen echt een manier om andere culturen te ontdekken. Om van elkaar te leren. En om terug te kunnen geven.

En als ik dit allemaal gezegd heb, vertel ik ook nog dat reizen verrijkt en verbindt. Het verbreedt de horizon. Door open te staan voor de ander, ontstaat respect en begrip voor elkaar.

Dus, wilt u weer reizen? Denk dan eens aan een reizen met Green Steps Travel. Het wordt in ieder geval een reis waarbij u een zo groen mogelijke voetafdruk achterlaat.

Alle foto’s op deze pagina zijn persoonlijk en onbewerkt.