Ik leerde Costa Rica kennen in 2019, tijdens een van mijn studiereizen. We reisden door het zuidwesten van Costa Rica, een gebied dat het minst toeristisch is en de ruigste natuur van het land heeft.
Ik werd zo verliefd op het land, zijn natuur en de mensen dat ik niet kon wachten om terug te keren. In 2021 ging ik er drie weken op vakantie om de pura vida nogmaals te ervaren. Dit keer ontdekte ik ook de hooglanden en de oostkust van dit prachtige land. In dit blog deel ik mijn hoogtepunten van beide reizen. Laat u inspireren voor uw rondreis door Costa Rica!

Klik op de foto om te vergroten.

Schiereiland Osa Peninsula
Osa Peninsul is een schiereiland aan de zuidwestkust van Costa Rica dat nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Het beste en snelst om hier naartoe te reizen is met een binnenlandse vlucht.
Een goede manier om het gebied te ontdekkingen is met mooie wandelingen of stevige hikes door de natuur. Een lange wandelbroek en goede dichte wandelschoenen zijn echt een must. Want er dartelen bekende en onbekende insecten rondom en her en der staan giftige planten. De kust is zeer ruig, rotspartijen wisselen zich af met zand en omgevallen bomen.

Wildlife spotten gebeurt constant. Binnen 24 uur hebben we alle vier soorten aapjes gespot die Costa Rica rijk is; slingerapen, kapucijneraapjes, doodshoofdaapjes en brulaapjes. Ongelooflijk! Maar daar bleef het niet bij. We spotten ook slangen, vele verschillende vogels en luiaards!

Gofo Dulce en Playa Cativo
Onaangetast, schilderachtig en ongelooflijk biodivers, dat is Golfo Dulce. De meeste toeristenroutes laten deze ‘zoete golf’ liggen. En dat maakt het gebied nog aantrekkelijker. Er zijn hier slechts een paar eco lodges. Onderweg naar ons verblijf per boot spotten wij spelende dolfijnen. Ze waren zo speels en nieuwsgierig dat ze met de golven en de boot meesprongen.

Na ruim een half uur varen kwamen we aan bij Playa Cativo Eco Lodge. Wat een paradijs. De lodge bestaat uit een hoofdgebouw met op het terrein een aantal zelfstandige luxe lodge. Het is volledig omgeven door groen; bos, bomen, tropische planten en bloemen. Tijdens ons verblijf spotten we veel verschillens soorten kleurrijke vogels. De ara’s krijsden alsof het een lieve lust was. Vooral in de avond en in de ochtend genoten we van de geluiden van de natuur, brulapen en het geluid van de branding. Dit is een perfecte plek om echt te ontladen en tot rust te komen!

Als u hier verblijft dan is een avondhike door de natuur een echte must! U spot dan ander dieren dan overdag, zoals de roodoogmakikikker en de Tarantula.
In de warme wateren van Golfo Dulce baren walvissen in de periode juli tot en met september hun jongen en blijven ze er totdat de jongen sterk genoeg zijn om te reizen. Wij hadden het geluk deze bijzondere zoogdieren ook te spotten. Bij het afscheid nemen van deze plek wist ik het zeker: hier kom ik terug.

Klik op de foto om te vergroten. 

Macaw Lodge, paradijs voor duurzame rustzoekers
Via een kort bezoekje aan surfersplaatsje Domicinal – een klein en gemoedelijk dorpje met een aantal souvenir- en surfwinkels, bars en restaurants – rijden we richting Macaw Lodge. Onderweg spotten we veel ara’s. Hun felle rode, gele en blauwe kleuren stemmen vrolijk.
Macaw Lodge bevindt zich meer in het binnenland in een prachtig natuurgebied Carara. De omgeving heeft alle groentinten en is kleurrijk dankzij verschillende soorten tropische bomen, planten en bloemen. Het looppad vanaf de parkeerplaats naar de receptie is welkomsthaag vol tropische bloemen en planten aan weerszijden.

Op hotelinspectie gaan in Macaw Lodge voelt als het inspecteren van het paradijs. Vanaf de eetruimte kijk je uit over een oase van groen, bloemen, een grote vijver en krijg je een concert van tjilpende vogels. Het hoofdgebouw heeft acht nette verblijven en over het terrein zijn er nog eens zes lodges verspreid. Deze zijn goed verborgen in de bossen. Hier voel je je ‘in the middle of nowhere’, terwijl alle comfort binnen handbereik aanwezig is. Op het terrein, midden in de rustgevende tuin is een podium voor yoga. Op het terrein verbouwen de eigenaren hun eigen gewassen en producten waaronder cacaobonen waar ze hun eigen chocola van maken. Dankzij de eigen waterbron en zonnepanelen zijn ze geheel zelfvoorzienend. Alles wat er op de accommodatie gebruikt wordt komt van eigen bodem en van natuurlijke bronnen. Macaw Lodge is, net als de meeste lodges in Costa Rica, zelfvoorzienend en duurzaam.

Avontuur in Monteverde en Arenal National Park
Bent u ook op zoek naar avontuur en adrenaline dan is raften en ziplinen zeer aan te bevelen. Raften kunt u in verschillende categorieën, van heel rustig (zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen) tot wat ruiger. Raften is spannend, teamwork en hard paddelen is soms vereisd! Maar is een mooie manier om de natuur vanuit een ander perspectief te ontdekken. Want bij elke rustige stroming van de rivier lieten we ons meedrijven en we spotten luiaards, brulapen en vele soorten watervogels.

Met ziplinen voelde ik mij net een vogel die door magische bossen van Montederde mocht vliegen. De tour begon met een openluchtgondel vanaf de grond naar het hoogste punt van de berg. Boven is een observatiegebied van waaruit u een fantastisch uitzicht heeft op de omliggende bossen en de Arenal-vulkaan. Vanaf dit punt begint het afdalen van een uniek ziplinecircuit dat zich van de ene naar de andere berg tussen boomtoppen uitstrekt over canyons. Een spectaculair én opwindend avontuur! Het waren in totaal 7 kabels die van berg naar berg ging, de hoogste was 100 meter hoog vanaf de grond en 750 meter lang. Ik stond echt versteld van de indrukwekkende hoogten en snelheid waarmee ik over de kabel ging. Bij een van de ritten ging ik letterlijk door de wolken. Ik zag alleen maar wit totdat ik bijna op het stopstation was.

Niet onbelangrijk: Voor beide excursies geldt dat we van tevoren veiligheidsinstructies kregen en uiteraard de juiste uitrusting.

Klik op de foto om te vergroten.

Caribisch Costa Rica
Tijdens het reizen langs de oostkust aan de Caribische zee merkte ik dat er een verschil is met de rest van het land. Allereerst de kust. Het water is hier veel helder en het zand witter. De sfeer proeft meer Caribisch. Dit merk je vooral aan de muziek en de gekleurde huisjes in de dorpjes zoals Cahuita en Puerto Viejo. Het eten in sommige restaurants heeft ook Caribische invloeden. Het leven gaat hier langzamer. Waar ze in het westen hun best doen om ons snel en vriendelijk van dienst te zijn neemt men hier iets meer de tijd. En dat is heerlijk, u heeft immers vakantie! Ook aan deze kant valt er bijzonder wild te spotten. In de nationale parken Cahuita en Manzanillo leven onder andere toekans, luiaards en apen.

Kom naar Costa Rica!
Costa Rica is meer dan ik had verwacht. Niet alleen de prachtige natuur met haar uitbundige flora en fauna. Ook vanwege het duurzame karakter. Het land windt achtennegentig procent van hun energie uit natuurlijke bronnen zoals water, zon, biomassa en wind.

Wist je dat in Costa Rica:
– alle hotels bijdragen aan duurzaamheid en ze beoordeeld worden naar hoe milieuvriendelijk en duurzaam ze zijn?
– Costa Ricanen liever een ventilator gebruiken in plaats van airco?
– je ook buiten ‘niet roken’ borden tegenkomt?
– meer dan de helft van de hotels kleinschalig zijn en minder dan 35 kamers hebben?
– hoteleigenaren vooral biologische en natuurlijke producten in de keuken gebruiken?
– er veel meer toeristen mogelijk zijn dan dat de overheid toelaat?

Kortom, het is een land die vooroploopt in duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. De kreet ‘pura vida’ betekent niet voor niets puur leven. De Costa Ricanen groeten elkaar ook met ‘pura vida’, of gebruiken het als een kreet van geluk of opluchting, ‘alles is in orde’, ‘geen zorgen’ of een advies om te relaxen. Naast het leven zijn ook de bewoners puur, vriendelijk en zeer gastvrij. Costa Rica heeft mijn hart gestolen.

Ben je na dit verslag nieuwsgierig en wil je meer weten? Bel of mail gerust. Ik vertel je alles wat ik weet en help je graag bij je volgende reis.

 

Alle foto’s op deze pagina zijn persoonlijk en onbewerkt.