Vergezichten, weidse landschappen, bergen, woestijnlandschappen, op safari, de mooiste zonsondergangen, heldere sterrenhemel, bijzondere accommodaties, duurzame initiatieven en natuurbehoud. Namibië is betoverend!
Een reis naar Namibië stond dan ook al lang op mijn bucketlist. Natuurlijk vanwege de vele contrasten waar het land om bekend staat. Maar ook en vooral omdat duurzaamheid en natuurbehoud hier al lang de kern van toerisme vormen. Afgelopen november reisde ik met een aantal andere reisprofessionals naar Namibië. Er waren veel wauw-momenten. Het was lastig kiezen, maar graag deel ik zeven hoogtepunten. De volgorde is volstrekt willekeurig.

Weidse uitzichten en vergezichten
De ietwat dorre landschappen in deze tijd van het jaar geven vooral de regio Damaraland iets magisch. Tijdens de lange autoritten zag ik bergen, heuvels en droge lichtbegroeide valleien vol grazend wild zoals gemsbokken en impalas. De gemsbokken in de Namibiëwoestijn sjokten langs de weg, zaten in de schaduw of dronken bij een waterpoel.
We reden door maanlandschappen, woestijnen en savannegebieden vol granieten heuvels met eindeloze vergezichten. We stopten op uitkijkpunten voor kilometers vergezichten en al rijdend door de valleien zagen we alle kleuren van de regenboog. Tijdens de rit van de Sossusvlei naar kustplaats Swakopmund reden we door de Steenbokskeerkring, de denkbeeldige cirkel rondom de aarde.

Klik op de foto om te vergroten.

Namib Naukluft National Park
Het Namib Naukluft National Park is voor een groot deel bedekt met hoge kronkelende duinen. Big Daddy, de hoogste duin in dit nationale park, is wel 325 meter hoog. Helaas was er niet genoeg tijd om deze te beklimmen. We kozen voor een ander hoogtepunt. Letterlijk. Tijdens een ballonvaart. We stegen op tijdens zonsopkomst. Onbeschrijfelijk hoe het landschap mee veranderd met de mate waarop de zon hoger aan de hemel kwam. Dankzij het heldere weer konden we tot meer dan 300 kilometer ver kijken. De piloot wees de Khomas Hochland aan, een plateau ter hoogte van de hoofdstad Windhoek, en de bekende Big Daddy Dune. Kortom, een unieke ervaring waarmee we ook nog eens een lokaal doel steunen dat kinderen voorziet van (milieu)educatie, gezond voedsel en medische zorg.

Deadvlei
Ik kende de vlakte van de Deadvlei met gestorven bomen alleen van de plaatjes. Nu kon ik eindelijk mijn eigen foto’s schieten. Om vanaf de parkeerplaats bij Deadvlei te komen moet je 20 minuten lopen. Over een kleine duin. Ondanks de hitte in de vroege ochtend maakt de magische plek alles goed. Alsof ik op een andere planeet stond. Met mijn camera probeerde ik alles vast te leggen: de gestorven bomen die op skeletten leken en die een prachtig contrast vormden tegen het bruinrode zand en blauwe lucht. De opkomende zon zorgde voor een prachtig schouwspel van veranderende schaduwen.

Klik op de foto om te vergroten.

Woestijnolifanten spotten
Ik heb al eerder olifanten gespot. En als je vaker een blog van mij leest, weet je dat dit mijn lievelingsdieren zijn. De woestijnolifanten van Namibië vormen een groep van de slechts twee bekende populaties van in de woestijn levende olifanten ter wereld. Onze chauffeur en gids Johan had ons gewaarschuwd, het is zeldzaam om deze olifanten te spotten. Het leefgebied is groot en we mogen niet van de gebaande baden afwijken. De hotelmanager vertelde dat ze in de droge rivierbedding waren gespot. Vol hoop gingen wij op zoek naar deze unieke reuzen. Af en toe stopten we bij een dorp om aan mensen te vragen of zij de olifanten hadden gespot. Ik sprong een gat in de lucht toen een jongetje ons wees waar hij ze had gezien. Hij stak zeven vingers in de lucht. Zeven woestijnolifanten! En ja hoor, even later zagen we ze in de verte. Ze sjokten van boom naar boom. Vier zochten een schaduwplaats onder bomen. Hier kan ik dus uren naar kijken, wat een feest!

Etosha National Park
Een thuis van veel wilde dieren is het Etosha National Park met een oppervlakte van iets meer dan de helft van Nederland. Het park bestaat vooral uit savannegebied vol hoge struiken, Moringa-bomen en een grote zoutpan die je vanaf de ruimte kunt zien, zo vertelde gids Johan.
We reden van waterpoel naar waterpoel en spotten veel hertensoorten, gnoest, giraffen, zebra’s en bijzondere vogels. Ik genoot van twee olifantenstieren die, nadat ze hun dorst hadden gelest, lang met elkaar aan het spelen waren. Verstrengeld in elkaars slurven leek het alsof ze de tango dansten.

Op de enorme Etosha zoutpan spotten we in de verte vooral struisvogels. Gids Johan vertelde dat deze natuurlijke pan na de regentijd bedekt is met water. Dat maakt het een paradijs voor vogels, met name voor flamingo’s. Ik moet dus ooit nog een keer terug.

Klik op de foto om te vergroten.

De mooiste zonsondergangen
Afrika staat bekend om de mooiste zonsondergangen. Dat weet ik inmiddels van mijn andere reizen. En toch, de zonsondergangen in Namibië verslaan alle eerdere die ik heb gezien. De lucht kleurt oranjerood met paars. Het proces is als magisch te omschrijven. De mooiste zag ik bij Onguma The Fort waar we twee nachten verbleven. En waar we dineerden. Onvergetelijk prachtig!

Privéreservaat Ongava
Ongava Nature Reserve vond ik heel verrassend. In dit privéreservaat, 30.000 hectare groot, voelde ik een mix van rust, avontuur en pure magie van de Afrikaanse wildernis. We spotten een neushoorn, giraffen en vier jonge leeuwen zonder moeder. Die is vast aan het jagen, zei onze lokale gids. Dit reservaat heeft drie bijzondere lodges. Ik verbleef in Ongava by Anderson Lodge en werd wakker met vogelgeluiden en de mooiste zonsopkomst. De service is hier uitmuntend en de heerlijke dubbele espresso macchiato is verrukkelijk. Tijdens het diner kregen we bezoek van een olifant die bij de waterpoel zijn dorst kwam lessen. Even daarna verscheen een neushoorn. Die kwam tot bij de veranda van de lodge grazen. Ik probeerde wat mooie foto’s te schieten. Het was te donker en al snel legde ik de camera weg en genoot met blote ogen van dit bedreigde dier.

Klik op de foto om te vergroten.

Namibië heeft mij betoverd. Het klopt dat Namibië geroemd wordt als een bijzondere en mooie bestemming. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de bewoners, de magische landschappen en de inzet voor het beschermen van de natuur en bedreigde diersoorten. Het is er allemaal. Gids Johan vertelde dat zestig procent van Namibië, inclusief de mariene gebieden, tot beschermde natuurgebieden zijn verklaard door de regering.

Het verhaal van Jonathan maakte diepe indruk op mij. Hij leidt een anti-stroperij eenheid in het Onguma privéreservaat. Deze eenheid zet zich met name in voor de bescherming van de neushoorn. Er wordt nog steeds massaal op de dieren jacht gemaakt vanwege de hoorn. Jonathan heeft een goed opgeleid team van rangers die elke dag, 24/7, patrouilleert. Op de vraag wat wij als reisorganisaties kunnen doen om hem en zijn eenheid te helpen was zijn antwoord: stuur zo veel mogelijk gasten naar ons en laat ze in een van onze vijf bijzondere lodges verblijven. Want van elke gast gaat tien dollar naar de eenheid die bijdraagt om hun werk te kunnen doen.

Wilt u ook zelf ervaren hoe betoverend Namibië is en tegelijkertijd een positieve impact maken op mens en natuur? Neem gerust contact met mij op.

Alle foto’s op deze pagina zijn persoonlijk en onbewerkt.