Ik krijg weleens een reisaanvraag waarbij de reizigers zoveel mogelijk plekken van een land wil aandoen. Zodat alle must sees van de verre bestemming zelf ervaren kunnen worden. Highlights die ze van anderen gehoord hebben, of die ze al googelend tegengekomen zijn. Terecht, want er mag natuurlijk niets gemist worden.

En dan moet ik de reizigers teleurstellen. Want, eenmaal in gesprek met elkaar, ontdekken ze dat al die topplekken garant staan voor massatoerisme. Drukte, veel drukte. En veel drukte neemt veel vervuiling met zich mee. Voor mens, natuur en dier.

En dus luister ik verder. Wat wilt u echt zien, horen, ruiken, proeven en ervaren? Wat verwacht u en welke bestemmingen heeft u al bezocht? Wat waren uw ervaringen en wat inspireert? En terwijl u vertelt krijg ik al een idee van de nog onontdekte plekken, die minstens zo mooi en misschien nog wel mooier en indrukwekkender zijn. Het is reizen buiten de gebaande paden, geen gejakker, maar in alle rust reizen. Slow travel dus.

Klik op de foto om te vergroten.

Het is dé manier om meer uit uw reis te halen. Slow travel draait niet om afvinklijstjes van prachtlocaties waar u geweest bent. Slow travel draait om bewust genieten. Door tijd te nemen om langer op een plek te blijven. Zodat u de omgeving beter leert kennen en contact kunt maken met de natuur en de locals.

Slow travel betekent ook genieten van de reis zelf. Het reizen is niet alleen bedoeld om van A naar B te komen. Het is een ervaring op zich. Bij vertrek naar de volgende plek heeft u geen verwachtingen. De reis naar de volgende bestemming is onderdeel van het groter geheel. De reis begon al toen u de voordeur achter u dichttrok. Om een aantal weken later terug te keren met herinneringen en inzichten die u nooit zult vergeten.

Klik op de foto om te vergroten.

Alle foto’s op deze pagina zijn persoonlijk en onbewerkt.