Zambia stond al jaren op mijn wensenlijst. De bestemming staat bij fervente safarigangers bekend vanwege de meest authentieke en unieke safaribestemming. Het is er nog ongerept en er leven veel wilde dieren. Afgelopen oktober mocht ik het land zelf ervaren. En inderdaad, er is niets te veel gezegd. Ik ben overdonderd. De natuur is rauw met unieke landschappen en veel wildlife. Mijn highlights? Ik moest er lang over nadenken, maar hier dan toch mijn persoonlijke top 5.

1 Wild spotten in Lower Zambezi National Park
Met een binnenlandse vlucht vloog ik in een uur naar Royal Airstrip in Lower Zambezi National Park. Dit park ligt in het zuiden van Zambia en grenst aan de Zambezi rivier. Het park is vanwege de rivier en vertakkingen waterrijk. Met een gevarieerd landschap biedt het park een grote verscheidenheid aan habitats. In de gebieden met dicht struikgewas is er echter weinig permanent water. Vooral in de extreem droge tijd verzamelt het wild zich rond de Zambezi rivier. Op de vruchtbare oevers spotte ik olifantenkuddes en andere herbivoren die smulden van sappige groene bladeren. Bent u net als mij een vogelliefhebber, dan begeef je in het Lower Zambezi National Park in een ware paradijs!

Het meest bijzondere om te spotten in heel Afrika zijn wild dogs omdat deze dieren worden bedreigd met uitsterven. Samen met mijn gids Iliya ging ik op zoek. Wij hadden geluk en spotten twee opeenvolgende dagen dezelfde roedel die bestaat uit zo’n 50 wilde honden. We namen de tijd, want wie weet zou ik ze nooit meer zien.

Klik op de foto om te vergroten. 

2 Lunchen op een zandbank in de Zambezi rivier
In de Zambezi liggen zandbanken en eilandjes die in het droge seizoen droog komen te liggen. Op één van deze banken stond een tent met daaronder een mooi gedekte tafel met een verse bereide maaltijd. Speciaal voor ons! Met mijn voeten in het water genoot ik samen met mijn reisgenoten van deze unieke beleving. Op de achtergrond hoorde ik de rivier kabbelen en de nijlpaarden grommen. In de verte zag ik grazende olifanten. Alsof ik in een film zat, een once in a lifetime experience.

3 Kanoën in Chifungulu rivier
Ik keek erg uit naar de kanosafari. Maar vond het ook vreselijk spannend. De tocht zou langs plekken gaan waar nijlpaarden in groepjes leven. Trouwens, de kans om andere wilde dieren tegen te komen zou ook groot zijn. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren mochten er maximaal vijf kano’s mee. We zouden in de vroege ochtend gaan. En inderdaad, de zon had nog maar net de dag begroet of ik gleed al in het water. We hadden duidelijke instructies gekregen van hoofdgids Ali. Zelf peddelen mocht, maar was niet nodig. Al snel kwamen we de eerste groep nijlpaarden tegen. Zoals geïnstrueerd bleef ik rustig peddelen en kanoden we met een boog om deze meest gevaarlijke dieren van Afrika. Hoe dichterbij we met de kano’s kwamen, hoe meer nijlpaarden het water indoken. Enkel een paar nieuwsgierigen keken ons na. Ali vertelde dat de dieren pas tot aanval overgaan als ze zich bedreigd voelen. Afstand houden was daarom van levensbelang.
Tijdens de tocht zag ik nog veel meer nijlpaarden. Maar ook zonnebadende krokodillen, buffels, waterbokken, impala’s, heel veel vogels en grazende en drinkende olifanten aan de oevers.

Naast al dit moois bracht de tocht een enorm spannend moment. Een omgevallen boom maakte de rivier te smal om langs een groep nijlpaarden te peddelen. Er zat niets anders op dan te wachten totdat de nijlpaarden zouden vertrekken. We stopten op een veilige plek aan de oever. Dachten we, want niet ver van ons vandaan stonden twee nieuwsgierige olifanten. Een olifant sjokte onze richting op, maar op slechts vijf meter afstand besloot deze reus niet verder onze kant op te gaan. Dorstig slurpte hij een moment later het water uit de rivier op en het leek of hij mij recht in de ogen aankeek. Zou hij weten dat de olifant mijn lievelingsdier is? Wederom een wauw-moment!

Klik op de foto om te vergroten. 

4 Wandelsafari in Luangwa National Park
Tijdens de wandelsafari mochten maar maximaal vier gasten mee. Naast twee ervaren lokale gidsen ging er een ranger mee. Onze gids Prince vertelt dat hij altijd een veilige afstand van de wilde dieren zal houden. Ook als zijn gasten vragen om dichterbij te komen. Veiligheid gaat boven alles en worden de dieren ook niet verstoord.
Na de instructies gingen we op pad. We wandelden langs skeletten van een nijlpaard en een hoorn van een buffel. De dieren zijn waarschijnlijk ooit prooi geweest van leeuwen. Prince vertelde gepassioneerd over de flora en liet ons de sporen van leeuwen en olifanten zien. Even verderop zagen we in de verte twee grazende olifanten. “Het zal niet lang duren voordat ze ons ruiken”, fluisterde Prince. De wind stond namelijk hun kant op. En inderdaad. Vijf minuten later gingen de koppen van de olifanten op en neer, een teken dat ze iets hebben opgemerkt. Ze stampten in snelle vaart richting de struiken, waarschijnlijk om te schuilen. Terwijl we verder liepen spotten we nog meer olifanten, een giraf en rennende kudustieren. Wat was het bijzonder om te voet kennis te maken met de Afrikaanse wildernis! Ik voelde mij één met de natuur.

Klik op de foto om te vergroten. 

5 Bijna elke dag een luipaard!
Luipaarden staan bekend dat zij moeilijk te spotten zijn. Ze jagen meestal ’s nachts en brengen een groot deel van de dag door in struikgewas of in de vork van een boom. Hun gevelkte vacht zorgt voor bijna perfecte camouflage en zijn ze daardoor meestal moeilijk te spotten. Aan het begin van mijn reis verwachtte ik toch minstens één te spotten. Maar deze verwachting werd zeer overtroffen! Want tijdens mijn 10 daagse reis spotte ik wel 7 keer een luipaard. Mede dankzij onze zeer ervaren gidsen. En iedere keer weer verwonderde ik mij over deze prachtige dieren. Wij spotten weer ééntje in een boom. Ik keek door mijn cameralens. “It’s a young mail” zei onze gids. En even leek het alsof deze “jongeman” mij recht in de ogen keek.

Nog meer highlights
Ik kan veel meer bijzondere momenten noemen, zoals nog meer bijzondere ontmoetingen met olifanten van heel dichtbij. Een keer liep er één vlak langs mijn verblijf terwijl ik genoot van het uitzicht vanaf de patio. Heel rustig stond ik op, liep naar binnen en schoot ik via de raamopening de mooiste foto’s. Of die keer dat er twee mannelijk leeuwen met volle manen vlak langs ons stilstaand voertuig liepen. Zo dichtbij dat ik ze aan zou kunnen raken. Of die keer dat ik twee jonge spelende jonge luipaarden spotte, met de moeder die ze vanaf de verte in de gaten hield. Ik raak niet uitgepraat!

Zambia is authentiek, puur en gastvrij. Je vindt er alleen kleinschalige en duurzame ecolodges in verschillende typen, van charmante rustieke bush camps tot luxe tentenlodges. ‘Once you visit Zambia, you don’t want anything else’, heb ik ooit iemand horen zeggen. Misschien is dit ook wel echt zo.

Wilt u ook een authentieke safari beleven? Neem gerust contact op.

Lees meer over mijn reis door Zambia in blog Net als in de film: South Luangwa National Park in Zambia.

Alle foto’s op deze pagina zijn persoonlijk en onbewerkt.