Het is warm, eind oktober in de wildernis van South Luangwa National Park in Zambia. Het is het einde van het droge seizoen waarbij de temperaturen kunnen stijgen tot wel 40 graden Celsius. Wij zijn op gamedrive en spotten wild. Veel wild. Impala’s leeuwen, kudus, knobbelzwijnen, wildebeest en buffels, we komen ogen te kort. Elke dag spotten we wel een luipaard. En natuurlijk ook mijn lievelingsdier, de olifant.
Het landschap is droog, maar de bomen die hier volop aanwezig zijn, zijn nog volop groen. We genieten van de mopanen, winterdoornen, de hoge ivoren palmen, de marula’s en de prachtige tamarindebomen. Ons geluk kan niet op als we ook nog enkele fantastische baobab-exemplaren zien. Even later bewonderen we de ebben in de ebbenbossen. Een dorstige kudde wildebeest drinkt van een waterpoel waarna ze snel weer verder hun route volgen.

De Lilac-Breaster roller voor de lens!
Ook voor vogelliefhebbers is dit park een paradijs. Neem de Lilac-Breasted roller, zittend op een laaghangende tak. De Lila, zoals ik de vogel noem, heeft felle blauwe en paarse kleuren. Ik heb de vogel vaker gespot, maar een mooie foto maken van deze kleurrijke vogel is nog steeds niet gelukt. Tot deze dag. Ik zoem de lens in van mijn camera en begin te schieten. Trots laat ik de foto’s aan een reisgenoot zien.

Klik op de foto om te vergroten. 

Natuurfilm in het echt
De Luangwa Rivier staat op zijn laagst en in de diepere gedeelten die nog met water zijn gevuld zoeken nijlpaarden en krokodillen hun verkoeling. Aan de oever spotten we een leeuw hijgend onder de schaduw van een boom. Honderd meter verderop spotten we twee leeuwinnen. Het zijn twee zussen vertelt onze gids Manda.

Op een deels droge rivierbank zien wij een verdwaalde impala smullen van het korte gras. Bijzonder, want meestal leven ze in groepen. We doen de motor uit en wachten rustig af. De leeuwenzussen camoufleren met het goudenkleurige zand. Langzaam sluipen ze dichterbij naar de rand van de rivier. De voorste leeuwin blijft op honderd meter afstand plat liggen en houdt haar blik op de impala. Een hyena drinkt uit de rivier en gaat even later liggen om, net als wij, de scene te aanschouwen. Hyenas staan erom bekend dat ze andere dieren het werk laten doen om vervolgens de resten van het kadaver te eten. Ook twee aasgieren komen aanvliegen en gaan zitten op een tak, niet ver van dit tafereel. Ook zij hebben in de gaten dat er binnenkort wat te eten valt. Maar de impala krijgt krijgt het gevaar in de gaten en maakt een fluitend geluid. Een sein van dat hij de leeuwen in de gaten heeft. De zussen staken het jagen. Blijkbaar weten ze dat ze weinig kans maken op een vangst vanwege de afstand en de obstakels tussen hun en de prooi.

Net als de dieren laten we dit schouwspel achter ons en rijden we weer verder. Totdat we even later moeten stoppen omdat een kudde olifanten vlak voor ons het zandweggetje waarop we rijden oversteekt. En ik kan alleen maar denken: net als in de natuurfilm, het is alsof ik daar onderdeel van ben. Wat een prachtdag!

Klik op de foto om te vergroten. 

Fijne en duurzame Lodges
Omdat we maximaal willen genieten van de wildernis van Zambia gaan we elke dag om 6 uur ’s morgens op pad. Dieren zijn meestal actiever in de vroege ochtend en in de warme en droge periode zijn de ochtenden nog lekker koel. Alle lodges zijn ingericht met comfortabele bedden en bieden een service van uitstekend niveau. De medewerkers zorgen ervoor dat gasten optimaal genieten van hun welverdiende vakantie. 

Net als in de andere nationale parken van Zambia zijn er in South Luangwa duurzame accommodaties. Naast dat we een paar zelf ervaren bezoeken we een aantal bijzondere lodges. Alle lodges zijn kleinschalig en maken gebruik van zonne-energie. Water voor het huishouden wordt uit de grond gehaald. Dit wordt gezuiverd en regelmatig getest. Zodat het water voldoet aan alle strenge eisen. En zodat het veilig en lekker water is om te drinken. De lodges delen geen plastic flesjes met water uit maar bieden gasten een eigen hervulbare waterfles voor onderweg.

De lodges zijn toegewijd aan de dieren in het wild en lokale gemeenschappen. Zij werken nauw samen met elkaar én met natuurbeschermingsorganisaties om projecten te ontwikkelen. Naast het beschermen van de natuur ondersteunen zij het onderwijs en creëren zij banen. Op deze manier genereren de lodges een duurzame bron van inkomsten voor de locals die rond de nationale parken wonen. Met onze reis dragen we hier dus ook aan bij!

Meer weten over deze of een andere duurzame reis? Bel of mail mij. Ik vertel graag meer.

Lees ook mijn blog Droomsafari Zambia en Olifanten kunnen niet zonder duurzaam toerisme.

Alle foto’s op deze pagina zijn persoonlijk en onbewerkt.