In 2018 bezocht ik Nariobi en Amboseli National Park. Afgelopen jaar bezocht ik onder andere de regio’s Laikipia en Maasai Mara. Er waren ontroerende ontmoetingen, spectaculaire uitzichten en ik stond oog in oog met bijzondere dieren. Ik deel mijn onvergetelijke ervaringen in drie blogs. De vorige keer schreef ik over de bruisende hoofdstad Nairobi. Deze keer vertel ik over Borana Conservancy, een magische vliegroute en Ol Doino Lemboro Conservancy.

Borana Conservancy
Borana Conservancy ligt een uurtje vliegen ten noorden van het bruisende Nairobi. In dat uurtje verdween de stad en werd het landschap heuvelachtig, ongerepter en groener. Dat laatste had ook te maken met de kleine regentijd. Ik zag thee- en koffieplantages. Verspreid over de horizon zag ik af en toe een dorpje verschijnen. Voordat we landden maakte de piloot een korte panoramavlucht. We vlogen laag over het landschap en ver onder mij zag ik de neushoorns grazen!

Zwarte en witte neushoorns
Borana Conservancy ligt aan de voet van Mount Kenya, op het Laikipia-plateau. Dit 32.000 hectare grote natuurgebied is heel heuvelachtig. Hier leven zwarte en witte neushoorns. Niet zo gek, want samen met Lewa Conservancy is dit gebeid het grootste aaneengesloten neushoornhabitat van Oost-Afrika. 

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Dieren afvinklijstje
Natuurlijk ging ik op safari. Inheemse bomen en planten zijn er in overvloed. Al snel spotten we een neushoorngezin dat zich niets van ons gestaar en geklik van fototoestellen aantrok. De leeuwenfamilie en luipaard kregen we niet te zien. Waarschijnlijk hadden zij een veilige schuilplaats gevonden vanwege de regen, want dat deed het zo een beetje de hele dag. Het mocht de pret niet drukken want ik zag een aantal keren een olifant. En ook de giraf, kudu, buffel en verschillende vogelsoorten kon ik al afvinken. Ik waande mij in een decor van de National Geographic.

Pride Rock!GreenSteps-travel-kenia-Borana-pride-rock
Ik heb misschien geen leeuwen kunnen spotten, maar wel de Pride Rock uit The Lion King! Dit is dé inspiratieplek voor de Disney-klassieker. Vanaf de Pride Rock genoot ik van het fantastische landschap van Borana. Beneden zag ik olifanten en giraffen naast elkaar grazen. Eten voor het wild was er volop door de vele regen. De gids vertelde dat het nog nooit zoveel geregend had in Kenia in deze periode van het jaar. Maar de regen was meer dan welkom. Want dat hadden ze in Kenia gemist het afgelopen 3 jaar. Hij vertelde dat het landschap vorige week nog bruin en dor was. Wonderlijk hoe in een week het landschap zo kan veranderen.

Magische vliegroute
Voordat we onze volgende bestemming bereikten maakten we een schilderachtige vlucht richting het noorden van Kenia. Het zicht was helder. En het landschap werd steeds bergachtiger. Via koptelefoons konden we met elkaar communiceren. De piloot vertelde verschillende wetenswaardigheden. We vlogen over de Great Rift Valley en zagen prachtige meren en steile hellingen: een toevluchtsoord voor wilde dieren. Langs de Great Rift Valley zijn er aan aantal meren met de aantrekkelijke oevers die veel dieren aantrekt. We zagen enorme zwermen flamingo’s die vrolijk tussen nijlpaarden en andere krokodillen waadden.

Sugata-woestijn
Het duurde nog even voor we het eerste meer zagen, want eerst vlogen we over de Sugata-woestijn dat grenst aan donkergekleurde bergen. Hier en daar stak er een krater uit die met zwart lavazand bedekt was. Het zwarte zand verspreidde zich over het woestijnzand. Het was alsof ik over een schilderij vloog.

Lake Logipi en Lake Turkana
Vervolgens vlogen we over Lake Logipi. Ook hier weer zwermen flamingo’s. Dit keer vlogen ze tussen honderden andere vogels over het meer. Daarna vlogen we over Lake Turkana: het grootste woestijnmeer ter wereld. Bruine kraters in het meer vormen een contrast met het turqoise blauwe meerwater. Het meer wordt omringt door bergen, en andere bruin en zwart gesteente. Een meer dan magische ervaring!

Klip op de afbeelding om te vergroten.

Ol Doino Lemboro Conservancy
Na de fantastische ontdekking van het noorden van Kenia maakte we na een uur vliegen een landing op Sosian airstrip in Ol Doinyo Lemboro Conservancy: een beschermd natuurgebied midden in de regio Lakipia. De airstrips in de binnenlanden van Kenia zijn slechts een landingsbaan van zand en grind midden in de wilde natuur.

Zebra’s op landingsbaan
Terwijl we langzaam de landingsbaan naderden vertelde de piloot dat we eerst een keer laag over de landingsbaan zouden vliegen. Zo hoopte hij een kudde zebra’s te verjagen die op en langs de landingsbaan stonden te smullen van het verse gras. Dat lukt en dus maakten we een veilige en zachte landing.

Eenzaam nijlpaard
De zon scheen volop en tijdens onze rit naar de lodge spotten we giraffen, zebras, impala’s, dikdiks, de kleinste van hertensoorten, en een eenzame nijlpaard in de rivier. Dankzij de vele regen stroomde de rivier overvloedig. In de verte stak de heldere blauwe horizon vol witte wolken scherp af tegen het groene landschap.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Zwarte Luipaard
We spotten veel verschillende soorten wild maar het meest bijzonder is dat we, vlak na het vallen van de avond, de zwarte luipaard zagen. Onze gids vertelde dat er voor zover bekend slechts vijf  gespot zijn, waarvan vier in Oost-Afrika en een in India. Veel wildspotters verblijven dagenlang in deze regio zonder het dier ooit te zien. Tijdens het kampvuur realiseerden we ons hoeveel geluk wij hadden gehad en wat een fantastische dag het geweest was.

In Laikipia zijn veel initiatieven voor natuurbehoud. Dat maakt het de ideale verblijfplaats voor avonturiers en voor reizigers die heel dicht bij de natuur willen zijn. De ruige omgeving, de uitgestrekte open ruimtes en ongetemde wildernis doen je even alles vergeten.

Nieuwsgierig naar Kenia? Lees ook mijn blog met vijf onvergetelijke ervaringen in Nairobi, de hoofdstad vol kunst, cultuur en veerkracht en mijn belevenissen in de wonderschone Lewa Conservancy, het gevecht tegen de stroperij en mijn verblijf in Maasai Mara.

Alle foto’s op deze pagina zijn persoonlijk en onbewerkt.