In 2018 bezocht ik Nariobi en Amboseli National Park. Afgelopen jaar bezocht ik onder andere de regio’s Laikipia en Maasai Mara. Er waren ontroerende ontmoetingen, spectaculaire uitzichten en ik stond oog in oog met bijzondere dieren. Ik deel mijn onvergetelijke ervaringen in drie blogs. De vorige keer schreef ik over de bruisende hoofdstad Nairobi en over Borana Conservancy, een magische vliegroute en Ol Doino Lemboro Conservancy. In dit blog vertel ik over de wonderschone Lewa Conservancy, het gevecht tegen de stroperij en over mijn belevenissen in Maasai Mara.

Lewa Conservancy
Bij de airstrip van Lewa werden we al opgewacht door Johnson, onze gids tijdens ons verblijf in Lewa Wilderness. Johnson was gekleed in traditionele Maasai klederdracht. Terwijl we naar onze lodge reden vertelde hij over de geschiedenis van de omgeving en het ontstaan van dit nationale park. Lewa Conservancy grenst aan Borana Conservancy, het nationaal park waar we eerder geweest waren. Lewa en Borana waren eerst begrenst door een hek. Maar jaren geleden werd het hek weggehaald zodat de dieren vrij kunnen migreren tussen de twee beschermde gebieden en dus veel meer ruimte hebben. Lewa Conservancy (62.000 hectare) startte als reservaat voor neushoorns en biedt tegenwoordig, samen met Borana Conservancy (35.000 hectare), een veilig leefgebied voor heel veel soorten wild.

Lewa Wilderness
Lewa Wilderness is een van de vijf lodges in het park. Een aanrader. We kregen een uitgebreide rondleiding door de ecotuin waar alle groente en fruit verbouwd wordt om te serveren in de lodge. Ook de eieren komen van de eigen kippen. Lewa is, net als de andere lodges, samen met de lokale gemeenschappen opgezet. Alle lodges zetten zich in voor natuurbehoud, wildbescherming en een beter milieu. Ze boren waterputten voor schoon water, bouwen en steunen scholen, en leiden mensen op tot leraar. Zo creëren ze samen banen en zorgen voor educatie.

Klik op de foto om te vergroten.

Safaritochten
Het landschap bestaat uit weide savanna afgewisseld met heuvels, acaciabomen en bos. Om de dieren niet te storen mogen er maximaal drie safariwagens op dezelfde plek stil staan. Dat maakt de kans dat je in alle rust de dieren kunt bewonderen en fotograferen tot een waar feestje. We zagen een aantal neushoornfamilies, de gemsbok, vrolijk dartelende impala’s en zebra’s en veel soorten vogels. Van mijn favoriet, de Lilac-breasted roller heb ik weer wat mooie foto’s kunnen schieten.

Leeuwen gespot
Op onze tweede safaridag spotten we eindelijk de eerste leeuwen. We stonden 50 meter van ze vandaan en aanschouwden het paringsritueel. We reden verder, genoten van de stilte en de natuur toen we in de verte een enorme neushoorn op ons af zagen komen. Op zijn gemak smulde hij van het verse gras langs het weggetje en liep onze safariwagen voorbij alsof we er niet stonden. Hij liep richting de ondergaande zon, die langzaam achter de hoge bergen verdween. Heel even zagen we door de bewolking de top van Mount Kenia terwijl 100 meter achter ons een olifant stond te grazen.

Stroperij
Stopers zijn overal. Ook in dit gebied. Het anti-stroperijteam doet er alles aan om dit tegen te gaan. En met succes. Want sinds 2019 is het illigaal stropen van olifanten en neusthoorns aanzienlijk afgenomen. Ons bezoek aan hun hoofdkwartier was indrukwekkend. Ze vertelden uitgebreid over hun werk en we kregen een kijkje achter de schermen. Dit team gelooft dat hun succes komt door samen met de locals op te treden. Het was hartverwarmend om te horen en zien hoe groot de passie voor natuurbehoud en bescherming van dieren in het wild is. 

Klik op de foto om te vergroten.

Maasai Mara
Wat had ik hier naar uitgekeken: mijn bezoek aan de Maasai Mara. Het thuis van de Maasai stam is een enorm natuurreservaat, beroemd om haar adembenemende vergezichten, een grote populatie aan wildlife en eindeloze vlaktes. Na een veilige landing op Cottar’s airstrip bleven we twee nachten op Cottar’s 1920 Camp. Het welkom was weer allerhartelijks. Gids Douglas stond, met het hele team, bij het trappetje van het vliegtuigje. Met een brede glimlach gaf hij mij een stevige maar hartelijk hand die daarna wees naar een gedekte tafel vol vers fruit, lekkere hapjes, een welkomsdrankje en champagne.

Fascinerende safari
De natuur is fascinerend en fantastisch. Het landschap wordt gedomineerd door begroeide heuvels, uitegetrekte vlaktes, rivieren en in de verte verschijnen de bergen. We hebben dan ook veel wild kunnen spotten: buffels, giraffen, zebra’s en twee leeuwenfamilies. Een daarvan verbleef in de bosjes vlak voor onze accommodatie. We bezochten ook een Maasai dorp waar met name de vrouwen gekleed gingen in hun kleurrijke traditionele klederdracht. Het was een hartelijk welkom en ik leerde meer over hun tradities en manier van leven.

Cottar’s 1920 Camp
Ons verblijf maakte de onze safari beleving helemaal af. Cottar’s 1920 Camp bestaat al meer dan 100 jaar. De inrichting is een mooie moderne uitstraling in de stijl van de roary twenties. De luxe canvastenten zijn volledig ingericht en van alle gemakken voorzien. Alle tenten kijken uit op de Maasai Mara en de grens met Tanzania.

Kimboko
Ik logeerde in de tent met de naam Kimboko. Dat betekent nijlpaard in swahili. Het was de tent die het verste weg was van de hoofdtent maar het was de wandeling meer dan waard. Terwijl Isaac, mijn persoonlijke stewart voor deze dagen, met mij naar Kimboko wandelde vertelde hij dat ik de beste tent had. ‘Wait and see’, fluisterde hij. Even later begreep ik wat hij bedoelde en ik geloof dat ik wel vijf minuten lang alleen maar ‘Wauw, wauw, wauw’ riep. Het uitzicht, de tent, de ruime veranda, het bed en de waanzinnige inrichting. Alles was even prachtig. Maar het allermooist was het uitzicht: onbetaalbaar. Een vergezicht van natuurgroene vlaktes van de Maasai Mara, bergen, een helderblauwe lucht met spierwitte laaghangende wolken. Mooier dan dit kan het denk ik niet. In de avonden viel ik in slaap met dierengeluiden waaronder het geroep van een hyena.

Klik op de foto om te vergroten.

Gastvrij
Ook de uitstekende service, hartelijkheid en gastvrijheid van de medewerkers was formidabel. Alles gebeurt met aandacht voor detail. Het eten was vers uit eigen tuin en ongelooflijk smakelijk. Wat ik hier heb ervaren zal ik nergens anders meemaken, dat weet ik bijna zeker. Ik geef een voorbeeld: we kwamen terug van safari en toen ik aankwam bij mijn tent stond er een bushbath voor mij klaar. Dit is een heerlijk warm bad in een soort badkuipje, gemaakt van canvas. Daarnaast stond een tafeltje met een handdoek én mijn favoriete cocktail! Het was een hemelse ervaring. Terwijl ik genoot van het warme water en mijn drankje ging de zon langzaam onder. Even later schitterden de sterren aan de donkere hemel en keek ik naar de sikkelvormige nieuwe maan. Het was bijna tijd voor het diner, maar eerst nog even wat water en schuim over mezelf sprenkelen. Hier verblijven was een once in a lifetime experience!

Nieuwsgierig naar meer onvergetelijke ervaringen in Kenia? Lees ook mijn blog met vijf onvergetelijke ervaringen in Nairobi, de hoofdstad vol kunst, cultuur en veerkracht en over Borana Conservancy, een magische vliegroute en Ol Doino Lemboro Conservancy.

Alle foto’s op deze pagina zijn persoonlijk en onbewerkt.